מפרק הירך

מחלות של מפרק הירך

מהו מפרק הירך?

מפרק הירך מורכב מראש עצם הירך אשר נע בתוך מרחשת (אצטבולום). בדרך כלל, חלקי המפרק נעים בהרמוניה ומאפשרים תנועה חלקה ללא כאבים. עם זאת, מחלה, דלקת פרקים, או פציעה יכולים לפגוע בתפקוד הרגיל של מפרק הירך. כתוצאה מכך עלולים להופיע כאבים בירך או במפשעה, חולשת שרירים, צליעה והגבלת תנועה.

כיצד עובד מפרק הירך?

הכדור (ראש עצם הירך), הנמצא בקצה העליון של עצם הירך, ממוקם בתוך שקע (אצטבולום). סחוס (שכבה של רקמות רכות חלקות), המצפה את פני שטח הכדור ואת השקע, מאפשר לכדור לנוע ללא התנגדות בתוך השקע. כאשר הסחוס פגום או שחוק הגוף לא יכול לתקן אותו והשחיקה מתקדמת.

מה גורם לכאבים במפרק הירך?

ישנם מספר גורמים אפשריים לכאב במפרק הירך וניתן לחלקם לשלוש קטגוריות: מחלות ירך תוך מפרקיות, מחלות ירך חוץ מפרקיות, וכאב שמקורו באזורים אחרים בגוף.
כאב ירך תוך מפרקי נובע לרוב מבעיות באחד או יותר ממרכיבי המפרק, הכולל את ראש עצם הירך (הכדור בחלק העליון של עצם הירך), שקע הירך (אצטבולום), הלברום (רקמה סחוסית שמקיפה את השקע) והקופסית העוטפת את המפרק. כאב זה יכול לנבוע משחיקת הסחוס בראש עצם הירך או בשקע (אוסטאוארתריטיס), קרעים בלברום, עוות של מבנה הכדור והשקע (תסמונת תפס – femoroacetabular impingement), דלקת של הרקמות בתוך המפרק (סינוביטיס), שבר ( כתוצאה מחבלה או שבר מאמץ), או זיהום.

בעיות ירך חוץ מפרקיות נגרמות עקב פציעה, חולשה, או דלקת של המבנים המקיפים את הירך, במיוחד שרירים, גידים ורקמות רכות. הכאב יכול להיות קשור לפגיעה בשרירים או בגידים (מתיחה או קרע) או דלקת של אותם השרירים, הגידים או הרקמות הרכות. חולשה של השרירים המקיפים את מפרק הירך גם יכולה לגרום לכאב. 
כאב מוקרן הוא כאב שמקורו באזורים אחרים של הגוף הקורנים לירך וגורמים לתחושה שמקור הכאב הוא בירך. אזורים אלה כוללים את הגב התחתון , מפרק SacroIliac (דלקת של מפרק האגן), ברך (דלקת או פציעה), ואחרים. 
טיפול בכאב ירך דורש הערכה על ידי רופא. ביקור זה יכלול שאלות על העיתוי המיקום ואופי הכאב, בדיקה גופנית וצילומי רנטגן של האזור הכואב. בדיקה זו תעזור לקבוע את הגורם לכאב ותכוון לאופן הטיפול המומלץ.

איך אדע אם אני סובל מאוסטאוארתריטיס?

הרופא יכול לאבחן דלקת מפרקים ניוונית על ידי שיחה עם המטופלים לגבי ההיסטוריה הרפואית שלהם, ביצוע בדיקה גופנית, וביצוע צילומי רנטגן של האזור החולה. בדרך כלל אין צורך בבדיקת MRI, היות שצילומי רנטגן ברוב המכריע של המקרים מספקים לצורך אבחנת המחלה והיקפה ותכנון הטיפול.

מהו הטיפול לאוסטאוארתריטיס?

ישנן אפשרויות מגוונות לטיפול באוסטאוארתריטיס של מפרק הירך.
הטיפול תלוי בעוצמת הכאב, מידת ההגבלה בתפקוד ודרגת החומרה של המחלה.

האם קיים טיפול שאינו ניתוחי?

הקו הראשון של הטיפול כולל בדרך כלל טיפולים לא ניתוחיים כגון:
תרופות להקלה על הכאב כולל תרופות נוגדות דלקת, אקמול ואופיאטים חלשים.
הזרקות למפרק, הן בעלות תועלת מוגבלת אך הזרקה עשויה להועיל כאשר מנסים לברר מהיכן בדיוק הכאב מגיע (למשל, הבחנה בין כאב שמקורו בעמוד השדרה לבין כאב ממקור מפרק הירך). זריקות סטרואידים למפרק עשויות להועיל למספר חודשים, אך בדרך כלל לא מומלץ לקבל זריקות חוזרות למפרק. הזרקת PRP עשויה להועיל במקרים של שחיקה קלה יחסית או כאשר רוצים להימנע מטיפול ניתוחי.
עבור חלק מהחולים, שימוש בעזרי הליכה כמו מקל או קביים יכול להקל על הכאב.
טיפולי פיזיותרפיה מוצעים לעתים , אבל ההקלה פחות סבירה בשלבים מתקדמים של המחלה.

מהו ניתוח החלפת מפרק הירך?

אם טיפול לא ניתוחי נכשל וכאב הירך נמשך, האפשרות הטובה ביותר עשויה להיות ניתוח להחלפת מפרק הירך. ניתוח החלפת מפרק הירך הוא אחד הניתוחים המוצלחים ביותר המבוצעים כיום. עבור חולים הסובלים מכאבים עקב בעיות שונות במפרק הירך, החלפת המפרק מאפשרת הקלה בכאב, שפור בתפקוד ובאיכות החיים. הארכת תוחלת החיים בעולם המערבי ודרישה לרמת פעילות גבוהה בגילאים המבוגרים הובילו בשנים האחרונות לעלייה ניכרת במספר ניתוחי החלפת מפרקים המבוצעים בעולם. הניתוח כולל החלפה של שני המרכיבים (ראש הירך והאצטבולום) במשתלים מלאכותיים. המשתלים מקובעים לעצם בלחץ או בעזרת צמנט ולאחר תקופת ההחלמה ניתן לשוב לפעילות מלאה ללא הגבלות כלשהן.

ניתוח החלפת מפרק ירך בגישה קדמית

הגישות הניתוחיות הנפוצות למפרק הירך הן גישה אחורית (תוך ניתוק השרירים המסובבים החיצוניים של המפרק) או צדדית (תוך ניתוק חלקי של השרירים המרחיקים של המפרק). בכל גישה ניתוחית אנו יוצרים נזק רקמתי ומטרת המנתח היא כמובן לצמצם נזק זה למינימום אם ע"י הקטנת החתכים ושימוש בגישה זעיר פולשנית או בשימוש בגישות ניתוחיות העוברות בן השרירים ולא דרכם. גישה ניתוחית נוספת אשר זוכה לעדנה בימים אלו הינה הגישה הקדמית. הגישה מתבצעת תוך שימוש ב"מסדרון" בין השרירים וללא צורך בניתוקם. החלפת מפרק הירך בגישה קדמית מאפשרת ניוד מוקדם, החלמה מהירה והפחתה של עוצמת הכאב. אחת הסכנות בניתוח החלפת מפרק הירך היא פריקה של המפרק (הפרדה בין שני חלקי המשתל). אחד היתרונות הבולטים של הגישה הקדמית על פני הגישה האחורית הינה שכיחות נמוכה יותר של סיבוך זה . הניתוח מתבצע בשכבה על הגב על שולחן ניתוחים רגיל, על פי רוב בהרדמה אזורית. החתך הניתוחי קדמי יותר בהשוואה לגישות המסורתיות. השכיבה על הגב מאפשרת מיקום מדויק של מרכיבי המשתל, השוואה של אורך הרגליים ובדיקת יציבות המפרק תוך כדי הניתוח. לאחר ניתוח החלפת מפרק הירך, המטופל יורד מהמיטה ומתחיל טיפול פיזיותרפי מוקדם. במהלך הימים הראשונים לאחר הניתוח המטופל נעזר בהליכון לצורך התניידות ולאחר מספר ימים יכול להמירו במקל / קב בלבד. המטופל יכול לבצע כל תנועה אשר אינה מכאיבה לו. אין צורך להימנע מתנועות מסוימות, לשמור על הפרדה בין הרגליים או להיעזר בהגבהה לכיסא בזמן ישיבה.

איך ניתן לשמור על מפרק בריא?

  • אחת הדרכים הטובות ביותר למניעת או להפחתת אי נוחות במפרק היא הפחתת משקל גוף עודף. פחות משקל שווה פחות לחץ על המפרקים שלך.
  • מתיחה וחיזוק שרירים יכולים לעזור לשמור על טווח התנועה שלך, לבנות שריר ולשפר גמישות. פעילויות אלו כוללות לדוגמה, הליכה, רכיבה על אופניים ושחייה. שאלו את הרופא אילו תרגילים מתאימים לכם.
  • זכורו להתחמם בכל פעם שאתם מבצעים פעילות גופנית כדי למנוע פגיעה ולשפר גמישות.

איך אוכל לדעת אם החלפת מפרק היא הפתרון המתאים לי?

כאשר כאבי פרקים חמורים מפריעים בפעילות יומית, עבודה ושינה, החלפת מפרק עשויה להיות אפשרות. ההחלטה להחליף את הירך שלך נעשית על ידיך בשיתוף עם האורתופד שלך ומבוססת בעיקר על המידה שבה הכאב משפיע על החיים שלך.
כאב הירך ונוקשות במפרק עלולים להחמיר במהלך היום, או לאחר פעולות מסוימות כגון:

  • הליכה
  • טיפוס במדרגות
  • ישיבה וקימה מכיסא
  • נעילת נעליים וגריבת גרביים
  • כניסה ויציאה מרכב.
  • הליכה על משטחים לא ישרים
  • פעילות מינית

אנשים עם דלקת פרקים יכולים גם להרגיש שלא בנוח עם הכאב בזמן מנוחה, בישיבה על כיסא, או שכיבה.
אורתופד מנתח יכול להעריך את מצבך ולעזור לך להחליט אם החלפת מפרק תהיה מתאימה לך.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם